Op zoek naar een aannemer?

Vergelijk nu gratis en vrijblijvend aannemers!

Bouwen en vergunningen

  


Het bouwen van uw droomhuis is een van de meest opwindende gebeurtenissen in uw leven. Maar kan daarnaast ook als stressvolle tijd worden ervaren. Of het nou gaat om het bouwen van een compleet nieuw huis of het renoveren van een bestaande woning, het is niet iets dat u dagelijks doet.

Het inhuren van een aannemer kan de beste investering zijn die u maakt. Een aannemer kunt u helpen bij het in kaart brengen van uw wensen en behoeften en het uitvoeren daarvan. Dit voorkomt veel onverwachte hindernissen voor u. Als u een huis wilt bouwen of verbouwen kunnen er wettelijke verplichtingen zijn. De aannemer is van alle bouw wetgevingen op de hoogte en kan ervoor zorgen dat uw huis voldoet aan alle wettelijke verplichtingen. Dit zijn waarschijnlijk u eerste stappen in het waarborgen van een veilig en gelukkig thuis in de toekomst.

Vakgebieden

U kunt een aannemer inschakelen voor verschillende soorten werkzaamheden:

  • Renovatie
  • Aanbouw
  • Verbouw
  • Nieuw huis/pand bouwen

Het is belangrijk dat u al uw wensen kenbaar maakt aan de aannemer zodat deze precies weet hoe hij aan de slag moet gaan.

Onderaannemer
Houdt er rekening mee dat een hoofdaannemer ook gebruik kan maken van een onderaannemer. Met een onderaannemer wordt een persoon of organisatie bedoeld die in opdracht van een hoofdaannemer, zonder bij de aannemer in dienst te zijn, het aangenomen werk geheel of gedeeltelijk uitvoert, vaak tegen een vastgestelde prijs.

Vergunningen
Een belangrijk onderdeel binnen het proces van verbouwen of nieuwbouwen is het aanvragen van de benodigde vergunningen. Helaas is het niet zo dat u slecht een vergunning moet aanvragen voor alle soorten bouwwerkzaamehden. Wel is het zo dat er niet voor elke verandering aan uw woning een vergunning moet wqorden aangevraagd. Onderstaand vindt u waar u wel en geen vergunning voor dient aan te vragen.

Als u alleen onderhoudswerk gaat verrichten aan uw woning dan hoeft u geen vergunning aan te vragen. Als u voor de verbouwing constructieve ingrepen gaat verrichten zoals het maken van nieuwe gevelopeningen, of openingen in dragende muren, dan moet u zelfs verplicht een architect inschakelen.

Hoewel er voor kleine onderhoudswerkengeen vergunning hoeft te worden aangevraagd, ligt dit iets anders voor stabiliteitswerken. Deze zijn in vele gevallen meldingsplichtig. Voor stabiliteitswerkzaamheden aan voorgevel dient u te allen tijde een vergunning aan te vragen.

Uitbreiden

Voor het uitbreiden van een woning moet u in het bezit zijn van een stedenbouwkundige vergunning. In sommige gevallen is een melding al voldoende. Het uitbreiden van een woning is nooit vrijgesteld van een vergunning. De vergunningsplicht kan ook onder voorwaarden vervangen worden door een meldingsplicht. Dit is het geval voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning zoals een veranda, een carport tegen de zijgevel, een bijkeuken of een kleine gelijkvloerse uitbreiding.

Maximale oppervlakte

De maximale oppervlakte voor aangebouwde bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 40 vierkante meter. Dit is inclusief bestaande aanbouw, als veranda’s en bijkeukens.

Voor werkzaamheden aan de gevel of openingen in dragende muren, moet u verplicht een architect inschakelen.Voor meer informatie over vergunningen adviseren wij u om contact op te nemen met uw aannemer of u gemeente. Gaat u verbouwen in huis en moet u een architect inschekelen. Vraag dan hier offertes aan van architecten bij u in de buurt.

In beroep
Als u geen toestemming heeft gekregen om u bouwproject uit te voeren heeft u de mogelijkheid om in beroep te gaan bij uw gemeente. U kunt als vergunningsaanvrager beroep instellen tegen elke beslissing van het schepencollege, ook tegen een stilzwijgende weigering.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde aannemers