Op zoek naar een aannemer?

Vergelijk nu gratis en vrijblijvend aannemers!

Investeren in aan- of uitbouw

  
Voor veel mensen is het verschil tussen aan- en uitbouw niet duidelijk. Toch is er een duidelijk verschil in op te merken. Met aanbouw wordt namelijk een bouwwerk bedoeld dat u tegen uw bestaande woning aanbouwt en dat direct in verbinding staat met uw woonhuis. U kunt hierbij denken aan een garage of een berging. Met uitbouw daarentegen gaat het om de vergroting van een bestaande leefruimte, bijvoorbeeld uw woonkamer of keuken. Onder de term aanbouw wordt dus een toevoeging van een afzonderlijke ruimte verstaan, terwijl een uitbouw een vergroting van een bestaande ruimte is.

Waarom een aanbouw/uitbouw?
Het is een enorme opgave om een geschikt huis te vinden op de juiste locatie. Tegenwoordig wilt iedereen een beetje de luxe van een kinderspeelkamer of een kantoor aan huis. Deze zaken zijn steeds meer gewild maar zijn niet in elk huis aanwezig wegens ruimtegebrek. Door een aanbouw toe te voegen kan uw ruimtebehoefte opgelost worden.

De plek
De plek waar u uw aan- en of uitbouw wilt laten plaatsen is zeer belangrijk. Het is bewezen dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen) zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een aan- of uitbouw aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet zonder vergunning worden uitgevoerd.

Waardestijging van het huis

Personen die een aan- of uitbouw laten realiseren zien dat veelal als investering voor de toekomst. Bij verkoop van een woning wordt een aan- of uitbouw vaak gezien als waarde verhogend. Zeker als men dat vegelijkt met wat het hen ooit heeft gekost. In veel gevallen is een aanbouw dus een prima investering. Een understatement is dan ook dat verhuizen vanwege ruimtebehoefte veel duurder is dan een aan- of uitbouw. Wanneer een grotere woning financieel buiten bereik ligt, kan het altijd nog een stuk goedkoper uitvallen om het huidige huis te verbouwen en misschien heeft u als eigenaar zonder dat u het beseft uw droomhuis in handen.

Verantwoordelijkheid en garantie
Degene die een aan- of uitbouw realiseert is normaal gesproken een aannemer. Bij wet is vastgelegd dat een aannemers in alle gevallen verantwoordelijk is voor het werk dat hij oplevert. Ook al heeft hij eventueel onderaannemers aan het werk. Controleer regelmatig hoe de uitvoer verloopt van de aan- en of uitbouw om problemen te voorkomen.

Het kan zelfs voorkomen dat u na de oplevering van de uitbouw nog onverhoopt tegen punten aanloopt waar u ontevreden over bent. De aannemer heeft dan de plicht dit te herstellen conform de gemaakte afspraken. Als de aannemer garanties heeft gegeven voor bepaalde werkzaamheden, dan is hij bij problemen binnen de garantietermijn, verplicht problemen te verhelpen. Op de constructie en op het dak van de uitbouw kan wel 5 tot 10 garantie worden gegeven, eis deze garantie ook!

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde aannemers